9 Days Boot Camp -mestari Dove Palmerin opissa

Tervehdys pitkästä aikaa. Syksy on ollut kiireinen kaikin puolin ja kirjoittaminen tähän blogiin on antanut odottaa itseään. Onneksi syksy oli myös tapahtumarikas, joten kirjoitettavaa piisaa enemmänkin, kun on sopiva hetki taas koittaa.

Tällä kertaa haluaisin kirjoittaa muutaman sanan koulutuskokonaisuudesta, johon päätin oitis ilmoittautua, kun tämän vuoden keväällä havaitsin mainoksen Palmer&Company Internationalin saapumisesta Suomeen. Kerta oli ensimmäinen heidän nykyisellä kokoonpanollaan Suomessa. Toivon, että kertomuksesta on hyötyä koulutuksista kiinnostuneille alan ammattilaisille, mutta toivon toki, että muitakin aihe kiinnostaa.

Dove Palmer on englantilainen pitkän linjan leikkauskouluttaja. Hän on toiminut aikanaan Sassoon Academylla Creative Directorina, kunnes perusti v. 2011 tunnetun koulutusyrityksen yhdessä Jean-Babtiste Mazellan kanssa. Yhdessä he loivat Mazella&Palmerin koulutusideologian ja laajan verkoston ympäri maailmaa. Kumpikin heistä taitaa kuulua ehkä laajimmin tunnettuihin alan kouluttajiin ja vaikuttajiin maailmassa. Nykyisin he toimivat eri yrityksissä Mazellan johtaessa Mazella&Palmeria. Dove Palmer on jatkanut Palmer&Company Internationalia yhdessä tiiminsä Tamas Megyerin ja Greta Maroinon kanssa.

Dove Palmer viimeistelemässä demoaan (Triangle Graduation) Porvoossa elokuussa 2019.

Dove Palmerin tarkan veistokselliset työt ja muotokieli ovat kiehtoneet ja ihastuttaneet niin kauan, kun olen seurannut hänen töitään ammattilaisten nettikanavilla (esim. MyHairdressers.com), Instassa ja Youtubessa. Dove on äärimmäisen taitava, tarkka ja tinkimätön työssään ja haastaa myös oppilaansa tekemään parhaansa. Palmer&Company Internationalin myötä hän on kehittänyt koulutuskonseptin, joka on nimetty Methodiksi. Konsepti pohjautuu klassiseen tarkkaan englantilaiseen hiustenleikkaukseen, jossa hyödynnetään perusmuotoja yhdistettynä perusrakenteisiin erikseen ja toki pidemmälle mentäessä yhdistettyinä. Asiakkaalle sovellettaessa tärkeä periaate on sopivuusajattelu; muoto-oppi ja hiusten ominaisuuksien tunteminen. Hiusten leikkaaminen on muotoilua, kuten muukin käsityö. Osaaminen ei synny hetkessä; myös Methodin koulutusosiot ovat useiden vuosien työn, kovan harjoittelun, välillä epäonnistumisten ja jatkuvan kehittämisen tuloksena syntyneet. Doven missiona on auttaa hiusalan ammattilaisia oppimaan, kehittymään ja saavuttamaan oman huipputasonsa hiustenleikkauksissa. Kouluttajana hän on hyvin kysytty ympäri maailman.

Dove Palmerin koulutuksissa toteutetaan leikkaukset sekä harjoituspäille että oikeille malleille. Itse osallistun tällä hetkellä 9 Days Boot Camp- kokonaisuuteen, jonka ideana on harjaantua leikkaamaan 3 perusmuotoa (kolmio, pyöreä ja neliö) kolmessa hiustenleikkauksen perusrakenteessa (line, porrastus, kerrostus). Työt toteutetaan hyvälaatuisille, aidolla hiuksella varustelluille harjoituspäille, mikä mahdollistaa intensiivisen, koko päivän kestävän step-by-step -harjoittelun.

Koulutuskokonaisuus muodostuu kolmesta kolmen päivän jaksosta ja päivien aikana syntyy 9 erilaista mallia. Nämä mallit voivat olla suoraan asiakkaille toteutettavia hiustenleikkauksia, mutta ensisijaisesti ne ovat tekniikkaharjoituksia, joista tulevaa oppia sovelletaan monimuotoisiin liiketöihin. Harjoitustöitä ei siis kannata katsoa liian kapeasti lopputuloksina tai hiustenleikkauksina, vaan tärkeämpää on jokaisen leikkauksen sisällyttämät lukuisat vaiheet: hiusten ositus, leikkausosiot, jännitteet, suunnat, saksien käsittely, föönaaminen, leikkaajan sijainti suhteessa päähän ym. Näitä huomioitavia asioita on niin paljon, että kerralla pystyy huomioimaan ja edistymään vain muutamissa. Siksi tarvitsemme uramme joka vaiheessa treeniä ja harjaantumista. Lisäksi yhdelläkin osa-alueella kehittymisen huomaaminen palkitsee.

Porvoonjoella oli parkissa purjeveneitä elokuussa. Ihana pieni kaupunki, jossa oli jäljellä puutalojen taikaa. Kovin paljoa en tosin ehtinyt tiiviiden koulutuspäivien vuoksi kierrellä.

9 Day Boot Camp -koulutuksen ensimmäinen osio pidettiin Porvoossa Hiustudio Pisteen tiloissa elokuussa 2019. Koulutuksen järjestäjänä toimii Palmer&Company Finlandin Eveliina Hovattala. Olin kovasti innoissani suunnatessani loppukesällä kauniiseen Porvooseen. Onhan se aina jännittävää mennä uuteen paikkaan ja ennenkaikkea päästä oman hiusidolin (ehkä suurimman heistä) koulutettavaksi. Muutama vuosi sitten ei olisi tullut mielenkään, että ikinä olisi tuollaista mahdollisuutta, mutta semmoinen päivä lopulta tuli! Mukaan pakkasin avoimen asenteen lisäksi omat sakset, harjat (Vess 7 ja Finish Brush), kammat, klipsit, muotoiluraudan ja föönin). Osallistujia oli lisäkseni 8.

Koulutus sisälsi materiaalin, johon tehtiin kolmen päivän aikana muistiinpanoja sekä 2 harjoituspäätä, lounaat ja kahvit. Tarjoilut olivat herkullisia, kiitokset! Myös sähköinen materiaali opetuksen tueksi oli erinomainen.

Ensimmäisessä kolmen päivän kokonaisuudessa aiheena oli kolmion muoto kolmessa eri leikkausrakenteessa. Dove piti ensin oppitunnin ja toteutti demot ja me oppilaat harjoittelimme sen jälkeen omat mallit harjoituspäihin. Harjoitustyö ei ollut sama kuin demo, vaan malli toteutettiin eri mittaisena. Näin saimme valmiuksia toteuttaa kolmen harjoituksen sijasta kuusi, loput sitten kotiläksyinä.

Kolmionmuotoisen kerrostuksen leikkaamista. Lukuisia asioita tuli opittua. Yksi tärkeimmistä: kun kampaat leikkausosion oikeaan vetosuuntaan, niin katso hiuksen juureen, älä tuijota vain latvaan. Näin vetosuunta pysyy oikeassa asennossa pitkässäkin hiuksessa. Niinhän se on. Tätäkin perusasiaa voi harjoitella jokaisessa leikkauksessa.

Doven demotyö kolmionmuotoinen kerrostus (Triangle Layers) valmiina. Kerrostus leikkauksena poistaa aina massaa. Kolmionmuotoisena se sopii paksuille hiuksille, koska se ottaa pois eniten hiusten latvaosasta. Muotona kolmio luo pituusvaikutelmaa, tehokas keino hyödyntää muoto-opillisesti monellakin tapaa, kun haetaan illuusiota pidemmästä ja kapeammasta muodosta.
Toisena koulutuspäivänä harjoittelimme kolmionmuotoista porrastusta, joka on oikea klassikkoleikkaus. Tässä kuvassa näkyy Doven täydellisen tasa-painoinen leikkausote; vetosuunta, jännite, kuinka saksia pidetään oikein ja missä on kamman paikka leikatessa. Kaunista ergonomista työskentelyä.
Doven kolmionmuotoinen porrastus valmiina. Porrastuksella rakennetaan massaa haluttuun kohtaan ja se korostaa tuuheutta, siksi se sopiikin oikein toteutettuna hennoille ja ohuille hiuksille. Kolmionmuotoisena se työntää hiuksia eteen ja luo kasvoille kaventavan vaikutelman. Aika veistoksellinen lopputulos, tässä Dove on varmasti yksi maailman parhaita leikkauksen toteuttajia. Onhan hän sitä toki harjoitellutkin.
Viimeisen koulutuspäivän demo kolmionmuotoinen tasamittainen leikkaus (Triangle Line). Tämä leikkaus on yksikertaisen näköinen, mutta haastava toteuttaa. Hiukset leikataan tasapituuteen niin, että ne putoavat pään korkeimmalta kohdalta luonnollisesti alas ja leikataan täsmälleen kohdalla, johon laskeutuvat, ilman vetosuuntia ja valitulla jännitteellä. Tämän päivän jälkeen olen kiinnittänyt eri tavalla huomiota hiusten paksuuteen ja laatuun (laineinen/kihara/suora) valitessani leikkaustekniikkaa line-leikkauksiin.
Täydellinen Triangle Line Doven toteuttamana. Harjoittelimme myös föönausta ja lopullinen kiilto tähänkin veistokselliseen leikkaukseen on toteutettu muotoilutuotetta, muotoilurautaa ja viimeistelytuotteita käyttäen. Mutta kaiken A ja O on tarkka leikkaus ja huolellinen föönaus.
Oma harjoitus Triangle Layers, joka toteutettiin pidempänä kuin demo.
Oma harjoitus Triangle Graduation. Tämä tehtiin demosta poiketen lyhyempämä ja otsahiusten kanssa.
Oma harjoitustyö Triangle Line
Todistus tuli 9 DaysBootCampin ensimmäisestä osasta. Harjoittelu jatkuu.

Koulutuspäivät olivat intensiivisiä ja pitkiä. Aloitimme joka päivä klo. 9.30 ja kahtena ensimmäisenä päivänä lopetimme vasta klo. 21 aikoihin. Viimeisenä päivänä lopetimme klo. 18 maissa. Päivät rytmittyivät oppitunneista, demoista ja step-by-step -harjoittelusta niin, että aika kului kuin siivillä. Dove oli tarkka siitä, että kaikki keskittyivät työskentelyyn ja tekivät parhaansa, aivan kuten hän itsekin. Päiviin sisältyi myös paljon naurua ja musiikkia, joten mitään ryppyotsaista touhua se ei ollut. Suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka uskaltavat laittaa itsensä likoon ja ryhtyä avoimin mielin oppimaan. Nöyrää asennetta omaa osaamista kohtaan tämä edellyttää, mutta edistyminen palkitsee. Tarvitaan pitkää pinnaa, sisua, huumoria ja hyvää kuntoa, kun vedetään iltamyöhään asti leikaten, föönaten ja viimeistellen.

9 Days Boot Camp jatkuu helmikuussa 2020, jolloin harjoittelemme pyöreää muotoa tasamittaisessa, porrastetussa ja kerrostetussa leikkausrakenteessa. Odotan innolla, että pääsen tekemään Round Linen maailman parhaassa ohjauksessa. Aika moni ammattilainen tietää, että se on yksi vaikeimmista leikkauksista, joten jännittää jo nyt.

-Anne-

@peiccoanne @peiccohairdesign

Peicco Hair Design etsii tiimiinsä vahvistusta. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä anne.naarala@peicco.fi

Koulutuksista voi tiedustella eveliina@palmerandcompanyinternational.com