Sopiva hiusmalli on monen tekijän summa

Kuva: Raisa Rautkorpi

Ajattelin laittaa vähän asioita ylös, mitä tuli opittua ja kerrattua kesäkuisella Lontoon reissulla Sassoon Academylla. Osallistuin tällä kerralla viikon mittaiselle Trilogy -kurssille. Jos ABC -kurssi koostuu muotojen ja niihin yhdistettävien perusleikkausrakenteiden harjoittelusta, niin Trilogyssa keskitytään lisää esim. yhdistämättömiin leikkausrakenteisiin sekä sopivuusajatteluun.

Sassoonin leikkauskoulutuksissa tämä sopivuusajattelu (suitability) on ihan keskeinen. Kampaajan määrittelee suunnitteluvaiheessa (konsultaatio) asiakkaan kasvojen ominaisuudet, sekä edestä että sivuprofiilissa. Yksinkertaistetusti kasvojen muotoja on kolme: pyöreä, kulmikas ja kolmio. Jokaisen kasvoissa on kuitenkin yksilöllisiä poikkeuksia näiden muotojen sisällä.

Kampaaja määrittelee myös hiusmassan määrän (ohut, normaali, paksu) ja taipuisuuden (suora, laineikas, kihara). Pelkästään näiden fyysisten ominaisuuksien perusteella voisi määritellä asiakkaan kasvojen muotoon ja hiusten ominaisuuksiin sopivan hiusmallin, mutta se ei tietysti riitä pääsemään toivottuun lopputulokseen. Se tärkein, eli asiakkaan toiveiden, tyylin, mieltymysten ja elämäntilanteenkin kuunteleminen vasta täydentää onnistuneen konsultaation.

Sassoonin perusajatuksena on pyrkiä kaunistamaan asiakkaan koko tyyliä hiusten kautta. Ei niin, että vain hiukset näyttävät upeilta. Onnistunut hiustyyli saa koko ihmisen näyttämään upealta ja hiukset ovat osa kokonaisuutta.

Tuskin kenellekään voidaan luoda upeaa hiusmallia noudattamalla pelkästään muoto-oppia. Lopputulos ei voi olla hyvä, jos malli on täydellinen, mutta asiakas ei pidä siitä. Konsultaatio perustuu monipuolisesti asiakkaan kanssa keskusteluun ja lopulta ammattitaitoisen kampaajaan fiiliksiin siitä, mikä tyyli asiakasta pukee parhaiten.

Sopiva hiustyyli syntyy vuorovaikutuksessa, asiakkaan ja kampaajan yhteistyönä. Kampaaja tekee havaintoja ja kuuntelee asiakkaan toiveita. Asiakas kertoo ajatuksistaan sanoin ja mielellään kuvin. Liian nopeita johtopäätöksiä tulisi välttää ja siksi on hyvä valita kampaaja, jolla on todella aikaa suunnitteluun ja konsultaatioon. Jos ei ymmärrä jotain, kannattaa kysyä ja tarkentaa. Niin me kampaajat, kuten monen muunkin alan ammattilaiset, saatamme sortua oman ammatilleen jargoniin, jota asiakas ei välttämättä ymmärrä. Ennen työskentelyn aloittamista sovitaan yhdessä mallin muutoksesta, muodosta, pituudesta ja mahdollisista uusista hiusten kotihoito- ja hiustenlaittovaatimuksista.

Idea hiusmallista ja tyylistä voi tulla esimerkiksi havainnoimalla asiakkaan kasvojen kauniita persoonallisia piirteitä: silmiä, kulmakarvoja, nenää, huulia, poskipäitä…Sassoonin sopivuusajattelu perustuukin pitkälti yksityiskohtien huomioimiseen ja niiden taitavaan esille tuomiseen. Tähän kampaaja hyödyntää fiiliksiään ja intuitiotaan, joka kumpuaa rakkaudesta työtään kohtaan. Toteuttamiseen ammattilainen käyttää muotojen, leikkausrakenteiden ja tyylin/ muodin osaamistaan, jota pitää opiskella ja päivittää läpi työuran, sillä niissä kyllä riittää oppimista.

Alla on muutama kuva kesäkuun Lontoon reissulta. Tulkaapa penkkiimme Peicco Hair Designiin muuttumaan ja vaihtamaan ajatuksia hiuksiiin liittyen!

Puolipitkä polkka, johon on leikattu vahva linja alas muotolinjalle ja kerrostus tuoman keveyttä kokonaisuuteen. Pituus häivyttää sopivasti leukalinjaa. Tumma väri kehystää kasvoja ja sopii tummiin kasvonpiirteisiin. Leikkaus Zsolt Nagy, Assistant Creative Director, Sassoon Academy.
Epäsymmetrinen malli tasapainottaa kasvojen kulmikkuutta. Sopivaa mittaa suunnitellessa on huomioitu kasvojen luustoa. Hiusten pituus ja linja noudattavat pidemmällä puolella leukalinjan suuntaa ja lyhyemmällä puolella poskiluun suuntaa. Leikkaus Keegan, Cutting Instructor, Sassoon Academy.
Pitkät ja puolipitkät mallit kerrostettiin voimakkaammin, mitä meidän katukuvassa tällä hetkellä näkyy. Lontoon katukuvassa kyllä tämä näkyi. Johtuisikohan tämä osittain siitä, että suomalaista hiuslaatua kerrostettaessa on huomioitava hiusten paksuus, joka kerrostettaessa helposti katoaa. Tämä leikkaus oli Zolt Nagyn käsialaa.
Kiharan hiuksen muotoilussa kiinnitetään huomiota kerrostukseen, jotta hiuksen muoto pysyy hallinnassa. Sassoonin viimeistelyt noudattavat hiuksen luonnollista olemusta, suora viimeistellään suoraksi ja kihara kiharaksi. Toki poikkeuksia tehdään tavoitteesta riippuen. Tämä leikkaus oli yksi omista harjoituksista.
Tämä leikkaus ja värjäys oli upea tasapainoinen kokonaisuus. Puolipitkä tasamittainen malli sopii tähän hiuslaatuun loistavasti. Tasamittaisuus tuo hiukseen paksuutta. Värit sointuvat toisiinsa ja on tietty räätälöity tähän leikkaukseen. Leikkaus on Zolt Nagyn käsialaa ja värjäys Carla Salcedan.
Lopuksi: kun osaa säännöt voi rikkoa niitä hallitusti. Tässä mallissa lyhyen polkan mitta on tuotu kasvojen leveimpään kohtaan, sitä on toki kevennetty latvasta. Myös ohimojen yli ulottuva otsis ei häivytä kasvojen muotoa, vaan tuo upeasti esiin persoonallisuutta. Rohkea leikkaus rohkealle persoonalle. Leikkaus Silvia Salerno, Senior Creative Director, Sassoon Academy.