Mitä se Sassoon oikein tarkoittaa?

Asiakkaita tuntuu ihan aidosti kiinnostavan, mitä Sassoon oikein on. Meiltä kysytään usein  mitä se Sassoon-juttu oikein on? Mitä se Sassoon -salonki oikein tarkoittaa? Ihan lyhyesti: meillä on tavoite toteuttaa työmme Sassoonin hengen ja oppien mukaisesti. Asiakkaalle se tarkoittaa laadukasta ja asiantuntevaa palvelua. Sassoon salongissa on käytössä Sassoon Academyn viralliset Sassoon Professional -tuotteet ja värit. Kouluttaudumme säännöllisesti ja käytämme inspiraation lähteenä Sassoonin muodinjulkaisuja; tietysti asiakkaan toiveita ja yksilöllisyyttä kunnioittaen! Tähän me pyrimme ja haluamme kehittyä paremmiksi.

Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan lisää Sassoonin vaikutuksesta hiusalan kehittymiseen.  Siitä muodostuikin sitten pidempi hyppy historiaan, mutta mitäpä sitä pääsiäisen pyhinä muutakaan. Jos et jaksa lukea koko tarinaa, selaa ainakin kuvat, niin voit löytää niistä myös jotain omien hiustesi historiaa koskevaa. Lähteenä käytin lähes yksinomaan Sassoonin virallisia nettisivuja. Lisää aiheesta voit lukea linkistä https://www.sassoon-academy.com/en/Heritage.

Ensinnäkin, Sassoon ei ole pelkkää historiaa vaan ennen kaikkea tätä päivää. Vidal Sassoonin 1950 -luvulla aloittama menestysbrändi on kasvanut ja kehittynyt ehkä maailman tunnetuimmaksi hiusalan koulutussysteemiksi, jonka pääpaikkana toimii Sassoon Academy Lontoon Westminsterissä. Sassoonilla on oma taitavasti rakennettu koulutusohjelma, josta on aistittavissa intohimo ja kunnioitus hiusalaa kohtaan ja samalla tietysti pyrkimys korkeatasoiseen ammattilaisuuteen. Koulutusohjelmia on aloittelijoiden 30 viikon kursseista aina alalla olevien täydennyskoulutuksiin, joita löytyy muutamista päivistä kuukausien mittaisiin. Ja kuten he itse kuvaavatkin: viikko Sassoonilla ei ole pelkästään taitojen hiomista, vaan koulutuksien kautta tullaan osaksi suurta Sassoon -perhettä ja tuodaan kotiin mukana myös palanen Sassoon -kulttuuria.

Kuva: https://www.sassoon.com/PLASTIC

Sassoon julkaiseen Academy ja Salon -kokoelmia vuosittain.  Vuoden 2018 Academy-kokoelma oli nimeltään Plastic. Jutun lopussa lisää kuvia uusimmista kokoelmista.

Uuden leikkaustekniikan aika 1960

Vidal Sassoon perusti ensimmäisen salongin Lontooseen 1954. Hän ei ollut ihastunut aikakauden tapaan kihartaa hiukset kampauksiin, jotka vaativat rullausta, tupeeraamista ja lakkakerroksia pysyäkseen kuosissa. Hänen missionsa oli helpottaa hiusten laittoa. Jos hiukset ovat teknisesti oikein leikatut, niin ne laskeutuvat luonnollisesti, eikä niitä tarvitse juuri laittaa. Hänen filosofiansa mukaan hius on ja saa olla muuttuvaa materiaalia.

Inspiraationsa Vidal Sassoon ammensi 1920-luvun Bauhaus -arkkitehtuurista. Syntyi yksinkertainen, turhan monimutkaisista elementeistä riisuttu, geometriaa hyödyntävä tapa toteuttaa lyhyt naisten hiustenleikkaus. Uuden hiustenleikkauksen ehkä näkyvin mannekiini oli näyttelijä Mary Quant. Klassikkoleikkaus oli lyhyt niskasta ja piteni kasvoille päin porrastettuna niin, että latvat jäivät paksuksi korostaen kauniisti kasvojen muotoa.

 

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

Mary Quantin leikkaus teki historiaa vapauttamalla naisen nauttimaan hiusten hoidon helppoudesta isotöisten kampausten sijaan.

 

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

Vasemmalla näyttelijä Nancy Kwanin ikoninen A -linjainen polkkahius, jota leikataan edelleen päivittäin salongeissa soveltaen uusiin tekniikoihin.

 

 

 

 

 

Kuva: https://www.amazon.com/Farrow-Rosemarys-Baby-11×14-         Aluminum/dp/B01KLY4QUO!

Vidal Sassoonin Mia Farrowille luoma lyhyt Pixie -leikkaus, joka nähtiin elokuvassa Rosemary`s Baby vuonna 1969. Tämä kasvon piirteet kauniisti esille tuova malli on edelleen hiusmaailman klassikkoleikkauksia, joita toteutetaan eri twisteillä kampaamoissa ympäri maailman; lyhyt, mutta huippunaisellinen.

Monimuotoinen ja vapauttava 1970-luku

Tätä vuosikymmentä emme ehkä muistele ihan kauneimpana hiusten näkökulmasta, mutta muistettakoon, etä vuosikymmeneen mahtui monenlaista. 1970-luvun alkupuolella Sassoonin silloinen luova johtaja Roger Thompson inpiroitui hippiliikkeestä kehittäen kerrostetun leikkausmallin, jossa tuuhea painopiste on hiusten pääliosissa ja pitkät ohuet suortuvat putosivat valuvina hartioille. Leikkaustyyli toi hiusmalleihin uutta rohkeutta, ensimmäistä kertaa samaan leikkausmalliin yhdistettiin teknisesti lyhyitä ja pitkiä osia.

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

1970 -luvun puolipitkää mallia, tasamittaisena ja ajalle tyypillisesti voimakkaasti kerrostettuna. Hiukset raidoitettiin, mikä oli uutta myös.

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

1970-luvun monimuotoisia tyylisuuntauksia edustaa vasemmalla Fumion luoma Box Bob vuodelta 1976. Oikealla kaupallisesti menestynyt kiharainen kerrostettu puolipitkä malli, jossa on aito 70-luvun fiilis.

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

Vasemmalla geometriaa permanentin avulla. Ajan yksi muotisuuntauksista oli pyramidi-permanentti, jossa rullattiin vain hiusten latvaosa. Tuloksena voimakas kolmiomuoto. Huomaa leikittely muodoilla noppakorun kanssa. Oikeanpuoleisessa kuvassa lähestytään 1980 -lukua. Myöhäisellä 1970-luvulla Punk -liikkeen vaikutus muutti koko hiusmuodin suuntaa astetta vapaammaksi ja rohkeammaksi. Kuten punk, myös hiusmuoti nousi kapinaan ja nosti alaspäin valuvat hiukset kohti taivasta, rikotusti ja vapaalla tyylillä niin muodon kuin värienkin suhteen.

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: https://behindthechair.com/articles/the-mother-of-modern-haircolor/

 

Sassoonin ensimmäistä värien luovaa johtajaa Annie Humphreyta pidetään yhtenä modernin värjäyksen keksijöistä. Kuvassa hänen monisävyvärjäyksensä vuodelta 1972, jossa porrastettu lyhyt hius on värjätty alta tummemmaksi ja päältä vaaleammaksi. Annie Humphrey kehitti mm. monisävyisen raidoitustekniikan ja slicing -ositustekniikan. Hänen ajatuksenaan oli värjäyksen avulla tuoda esiin hyvinhoidettujen hiusten luonnollinen liikkuvuus. Nämä periaatteet ovat edelleen tärkeitä hiusten värjäyksessä.

Rajojen rikkomista 1980-luvulla

Teatraalinen, värikäs ja monista muotisuuntauksista koostuva 1980-luku oli otollista aikaa myös hiusten leikkauksien ja värjäyksien kehittymiselle. Voin vain kuvitella, kuinka paljon uusia vaatimuksia tuo aika toi kampaajille asiakkaiden kaikenlaisten toiveiden täyttäjinä.

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

Vasemmalla 1980-luvun alulle tyypillistä räväkkää värjäystä ja rikottua rakennetta. Hiusvärit ja muotoilutuotteet kehittyivät huimasti tuona aikana. Oikealla 80-luvun ikonisia leikkauksia: Mark Hayesin Toyah. Tässä leikkauksessa toteutettiin ensimmäistä kertaa undercut-tekniikkaa, kun pieni osa hiusta leikattiin ja värjättiin otsahiusten alle pannalta näyttäväksi osioksi. Yksi modernin hiustenleikkauksen kehitysaskelista, näyttäen ihanasti kasikytlukulaiselle!

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

Lisää undercut -leikkauksia Neired-kokoelmasta , jossa hiusten erimittaiset osiot alkavat jo kampautumaan sulavammin toisiinsa. Undercut -tekniikka oli ehkä Sassoonin merkittävin keksintö ja leikkaustekniikka 1980 -luvulla.

 

 

 

 

 

 

Kuva: https://behindthechair.com/articles/the-mother-of-modern-haircolor/

 

Annie Humphreyn impressionismista vaikutteita ottanut spot-lightning -tekniikka edustaa 1980-luvun vapautunutta ja värikylläistä hiustenvärjäystä. Rohkeus, yksilöllisyys ja rajojen ylittäminen lienee oikea sana kuvaamaan tämän vuosikymmenen tyyliä.

Paluu luonnollisuuteen 1990 -luvulla

Uusi vuosikymmen palautti hiuksiin luonnollisuuden. 1980-luvun kulutusjuhlat ja nousukausi oli ohi ja seuraavan vuosikymmenen motto oli: vähemmälläkin pärjää. Vaatetukseen tuli  mix&match ideologiaa, ajatuksella, että aina ei tarvitse ostaa uutta. Sassoonin taiteellinen johtaja Tim Hartley kehitti Wrap cut -tekniikan, jossa sivut ja takaosa  leikattiin lyhyemmäksi ja kerrostettu pääliosa jätettiin pidemmäksi. Hiusten pidempää osaa saattoi muotoilla litteästi monella tavoin eri puolille päätä. 1990-luvulla kehitettiin muitakin leikkaus- ja värjäystekniikoita ajatuksella, että vaihtamalla jakauksen paikkaa tai kampaamalla eri tavoin hiuksesta voi saada erilaisia versioita fiiliksen mukaan. Vuosikymmenen loppu toi Spice Girlsin johdattamana ”girl poweria” ja muotiin palasi tekniset lyhyet hiukset kauniissa kiiltävissä väreissä ja myös kirkkaissa sävyissä.

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

Hoidettua ja luonnollista ”undone”-tyylistä 1990 -luvun hiusta. Myös ekologisuus oli yksi 90 -luvun teemoista.

 

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

Palkkiraitojen kulta-aikaa 1990-luvulla. Väreissä sai näkyä kontrastit ja eri tavoin kammattuna sai aikaan erilaisia väriefektejä samaan hiukseen.

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

1990-luvun leikkaustekniikkaa: lyhyemmät sivut ja pidempi pääliosa. Luonnollisessa värissä tai ajalle tyypillisessä selkeän kontrastin omaavassa monisävyvärissä.

Kuva: https://www.sassoon.com/heritage

1990-luvun loppu toi takaisin selkeät geometriset mallit lyhyisiin hiuksiin. Värit olivat kiiltäviä, syviä tai kirkkaita.

Kurkistus 2000-luvun tyylien supermarkettiin

Antropologi Ted Polhemus kuvaa tämän ajan muotia kuluttamiseksi tyylien supermarketissa. Muoti ja tyylit ovat lopullisesti pirstoutuneet yksilöllisiksi, monimuotoisiksi ja yksilön tahdon mukaan muuttuviksi. Tyyli koostuu erilaisista, usein toisilleen vastakkaisista elementeistä. Kustomoi oma tyylisi ja muodosta sen kautta yksilöllinen kannanottosi ympäröivään maailmaan. 2000 -luvun alkupuolen hiustyylien innoittajia olivat mm. aiemmat vuosikymmenet, suosituin musiikkityyli Hip hop ja yksilöllisyyden ylistys. Myöhemmin 2010 luvulle tullessa on korostunut minimalismi, selkeys, hillityt värit sekä valon ja varjojen hillitty leikki. Viimeisimmät kokoelmat ovat korostaneet käytännöllisyyttä ja tuoneet takaisin värejä hiusmalleihin.

 

Esimerkkejä 2000-luvun alkupuolen kokoelmista.

Kuvat: https://www.sassoon.com/heritage

Hillittyä ja minimalistista 2010 -lukua.

Kuvat: https://www.sassoon.com/heritage

Kevään 2019 kokoelmaa, joka näyttää palauttavan värit taas selkeämmin erottuvina elementteinä.

Kuvat: https://www.sassoon.com/65-1-ACADEMY

Kirjoitti Anne

Lähde: htttps://www.sassoon-academy.com/en/Heritage